MESKİ Tesislerini, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı’na bağlı öğretim görevlileri ve asistanları ziyaret ettiler ve yerinde incelemede bulundular.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Tesislerini, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı’na bağlı öğretim görevlileri ve asistanları ziyaret ettiler ve yerinde incelemede bulundular.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığında görev yapan öğretim görevlileri ve asistanlardan oluşan 12 kişilik teknik grup, ilk önce Genel Müdürlüğümüze bağlı bulunan, 390.000 m3/gün kapasiteli Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisini ziyaret ettiler. Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisini ziyarete gelen gruba konusunda uzman MESKİ yetkililerince; içmesuyunun nasıl elde edildiği, hamsuyun kaynağından tesise geliş aşamaları, havza koruma çalışmaları, hamsuyun ne şekilde arıtıldığı, musluğumuzdan akan suyun Toroslardaki kaynağından başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadar her gün izlenmesi ve denetlenmesi, tüketicilerimize ve abonelerimize gelinceye kadar hangi aşamalardan geçtiği konusunda teknik bilgiler verildi. Grup daha sonra hamsuyun geldiği Berdan Baraj gölünde yerinde incelemelerde bulundular.
Ayrıca hayata geçirilen altyapı çalışmaları ile Türkiye’nin en kaliteli sularından birini Mersinlilerin musluklarına ulaştıran MESKİ, Berdan Baraj Gölü’nün korunmasına yönelik faaliyetler, altyapı projeleri ve yüksek teknoloji arıtma tesisleri ile Berdan Gölü’nden ve il genelindeki yeraltı ve yerüstü kaynaklarından vatandaşların musluklarına ulaşana dek içmesuyunun tüm değerlerinin belirlenmesi ve geçtiği aşamaların 24 saat izlenmesi için, şehrin su güvenliğinin sağlanması ve korunması açısından önemli olan, TÜRKAK Tarafından TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardını sağlamış ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip Merkez Su Analiz Laboratuvarının yanı sıra MESKİ Makina parkına kazandırılan Gezici Su Analiz Laboratuvarı ile de ilgili bilgiler verildi.
“Mersinliler gönül rahatlığı ile musluklarından akan suyu içebilirler”
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Caferi Tayyar Şaşmaz “Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve Asistanlarımızla beraber MESKİ Berdan İçmesuyu Arıtma Tesislerini inceleme fırsatımız oldu. Berdan İçmesuyu Arıtma tesisine eğitim amaçlı bir gezi düzenledik. Bu gezideki amacımız halk sağlığı açısından hayati öneme sahip olan içme ve kullanma suyunun nasıl temin edildiğini, nasıl içilebilir hale geldiğini yerinde görmek ve incelemekti. Buradaki izlenimlerimiz sonrasında MESKİ Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisinde Berdan Barajından alınan suyun her aşamasını inceledik. Suyun son noktaya ulaşana kadar büyük bir titizlikle işlenip, içilebilir hale getirildiğini gözlemlemiş olduk. Bu hizmetleri sunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyoruz. Mersinde yaşayan herkes gönül rahatlığıyla musluklarından akan suyu güvenle içebilir ve kullanabilir.” diye konuştu.
“Atıksu arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının büyük kısmı tesisin ürettiği enerjiden karşılanmaktadır”
Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisini ve Baraj gölü incelemelerinden ardından, Genel Müdürlüğümüze bağlı faaliyet göstermekte olan Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisini ziyart ettiler. Tesis yetkilileri tarafından Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı’na bağlı öğretim görevlileri ve asistanlarına Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi gezdirilerek yapılan iş ve işlemler hakkında bilgi verildi. Tesis yetkilileri tarafından, atık su arıtımı, enerji üretimi, çamur bertarafı ve solar kurutma üniteleri ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Geziden oldukça memnun kalan öğretim görevlileri ve asistanları “Karaduvar Atıksu Arıtma tesisi hakkında son derce önemli bilgi sahibi olduk. Ayrıca tesisin elektrik ihtiyacının büyük kısmının tesisteki işlemler sonucu oluşan arıtma çamurunun değerlendirilerek üretilen yeşil enerji ile karşılanması, bu sayede fosil yakıt tüketiminin ve karbon salınımının da azaltılması, ayrıca Türkiye’de ilk solar kurutma ünitesinin söz konusu tesiste olması dikkatimizi çekti. Bunun yanı sıra tesisin çıkış suyu kirlilik yükünün de çok düşük olması özellikle Akdeniz kıyılarının temizliği açısından büyük önem taşımaktadır. Tesis hakkında aldığımız bilgiler ve tesisin yerinde görülmesi bizler için çok faydalı oldu.” şeklinde konuştular.
“Çevre bilincine önem veriyoruz”
MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Tesislerimizi yakından görmek ve incelemek için üniversitelerimizden yoğuntalep almaktayız. Tesislerimizi ziyaret ederek bilgilenmeleri çevre bilincinin geliştirilmesi yönünden de ayrı bir önem taşıyor. İnanıyoruz ki; sürdürülebilir kalkınma ancak bilimle çevresel duyarlılığın kesiştiği bir düşünce kararlılığı ile mümkün olmaktadır. Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisimiz ile Mersinde su musluktan içilir anlayışı, Atıksu Arıtma Tesisi ve tesisin güzel kentimize sağladığı yararlar ile MESKİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında genel bilgilerin aktarıldığı ve üniversitelerimizin öğretim görevlilerinin ve öğrencilerimizin sorularının cevaplandırıldığı bu tür gezileri programlı bir şekilde sürdüreceğiz.” denildi.
Yorum Yap
Düşüncelerini Alalım?
* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.