Çaltıbozkır Derneği'nin girişimleri ile düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu” tamamlandı.
Çaltıbozkır Derneği, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu” tamamlandı.
Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Derneği, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 72 saatlik “Tıbbi ve Aromatik Biti Yetiştiriciliği Kursu”nun sertifika töreni yapıldı. Törene Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, eşi Sayın Hayriye Cinbir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün, Orman İşletme Müdürü Hasan Aslan, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Arslan, Silifke Kent Konseyi Başkanı Rıfat Karaduman, dernek yönetim kurulu üyeleri ve kursiyerler katıldı.
“Aziz şehitlerimizin kanıyla sulanan vatan topraklarımızı şimdi alın terimizle sulamalıyız”
Konuşmasında üretim ve vatan olarak bir bütün kalabilmenin ilişkisini vurgulayan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “İnşallah Çaltıbozkır'dan çıkan bu güzel kıvılcımlar etrafa bir ışık, bir aydınlık olacaktır diye ümit ediyorum ve inanıyorum. Özellikle derneğimizin eski, harabe okulları yıkmak yerine tadilata sokulup yenilenmesini düşünmesi, beni çok mutlu etti. Bizim arzumuz her zaman, yıkmak değil yeniden kullanılabilecek hale getirmektir. Çaltıbozkır Derneği gerçek anlamda çok istekli, heyecanlı ve hızlı çıktı. İnşallah bu heyecanların hiç kaybetmezler ve güzel şeyler yapmaya devam ederler. Bu cennet vatanın bir karış toprağını, tek bir taşını dahi vermemek için güçlü olmak ve bunun için de kaynaklarımızı, potansiyelimizi harekete geçirip daha çok üretmemiz lazım. Bu topraklar boş durursa asla zenginleşemeyiz. Aziz şehitlerimizin kanıyla sulanarak vatan yapılmış bu Anadolu'nun topraklarının her bir karışını yeniden alın terimizle sulayarak zenginleştirip bereketleştirmemiz lazım. Bu anlamda Silifke'nin bütün kamu, kurum ve kuruluşları vatandaşımızın yanında ve emrindedir. Umuyorum ki bu bozkırlar yeşerir. Bu derneğin çalışmalarında katkısı ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum ve kutluyorum.” İfadelerini kullandı.
“Silifke'de yeni bir sektör oluştu”
İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi yaptığı konuşmada, “Silifke Kaymakamlığı, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çaltıbozkır Derneği ile birlikte güzel bir olayı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu kursumuza katılan 37 kişi katılmış ve 30 kişi sertifika almaya hak kazanmıştır. Silifke'de bu vesileyle yeni bir sektör oluştu. Bu hareketin, diğer köylerimizin ve mahallelerimizin de gelişmesi ve yeni çalışmaların yapılması adına, bir başlangıç olmasını temenni ederim. Bu kursun hepimize hayırlı olmasını dilerim. Yeni kurslarda buluşmak üzere” ifadelerini kullandı.
“İlçemizin 88 mahallesinde istenilen her kursu açmaya hazırız”
Çiftçilerin her zaman, her koşulda yanında olduklarını vurgulayan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün, “Bizler, Sayın Kaymakamımızın önderliğinde, ilçemizin 88 mahallesinde, elimizdeki teknik ekiple beraber istenilen her kursu açmaya gayret gösteriyoruz. Bu konuda Halk eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışmamızda hemen hemen, her mahallemizde bir kurs düzenleyerek çiftçilerimizin bilinçlenmesini sağlamaktayız. Çaltıbozkır'da kurulan derneğin çok özverili ve istekli olmasından dolayı, çok kısa zamanda ıtri bitkilerin bilgilendirilme kursunun sertifika töreninde bulunmaktayız. Bizim, talep edilen ve edilecek olan her kursa hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.” dedi.
“Doğal bitkilerle orman yangınlarının büyümesini engelliyoruz”
Konuşmasında orman ve aromatik bitkiler arasındaki bağı anlatan Orman İşletme Müdürü Hasan Aslan, “Orman Genel Müdürlüğü'nün Orman Dışı Ürün Hizmetler Daire Başkanlığı birimi bulunmaktadır. Orman içerisinde bulunan aromatik bitkilerin önemini kavradık ve 2011 yılından itibaren bu değerleri dışarıya çıkararak değerlendiriyoruz. Orman içerisindeki doğal bitkilerle, yangınların bir bölgeden diğerine atlamasını önlemek için uygun olan rakımlarda hat oluşturuyoruz. Bu bitkileri belli bir boya geldikten sonra üretim amaçlı bu işi yapan tüccarlarımıza cüzi bir meblağ karşılığı sunuyoruz. Bizler çiftçilerimize gerek eğitim, gerekse fidan konusunda, her anlamda destek olmak için varız.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Mehmet Karazor konuşmasında, “İnşallah lavantanın Mersin'de öncüsü olacağız. Mersin'e, Silifke'ye ve çevre köylere şimdiden hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı. Dernek kuruluş amacını, sürecini ve bugüne kadar yapılan çalışmalar anlatan Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık ise, “Derneğimizin kuruluşundan bu zamana kadar bize destek olan her birime ve herkese teşekkür ediyoruz. Bugün burada bulunmamızın amacı, geçtiğimiz Eylül ayında 3 hafta süreli ıtri ve tıbbi bitkileri tanıma ve özellikle lavanta bitkisi yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyerlerimize sertifikalarını sunmak. Lavanta bitkisinin önemi yöremizde henüz anlaşılmamıştır. Öğretmenimiz Veysel Kır'ın verdiği bilgiler ve araştırmalarımız doğrultusunda, anlıyoruz ki dünyada başta kozmetik sanayide olmak üzere çok değişik alanlarda kullanılan çok değerli bir bitkidir. İklim ve toprak yapımız bu ürünü yetiştirmeye çok uygundur. Biz de kırsal alanlarımızı bu şekilde değerlendirecek çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi. Program aşure ikramı ile sona erdi.
Yorum Yap
Düşüncelerini Alalım?
* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.