Silifke Havadis

22 Mart Dünya Su Günü Mersin'de Kutlandı

Yaşam

Ayşe ÖNEL EREN 2065 Kez Görüntülendi 0

22 Mart Dünya Su Günü Mersin'de Kutlandı

Dünya Su Günü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı

Dünya Su Günü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Etkinlikte, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yaptığı konuşmada suyun önemine dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Türkiye ortalaması üzerinde su varlığımız bulunsa da bunun sürdürülebilir olması için çok dikkatli olmalıyız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Mersin Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve 5 farklı merkez ilköğretim okulundan yaklaşık 600 öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü’nün konuşması ile devam etti. 
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı karar doğrultusunda 22 Mart’ın 24 yıldır Dünya Su Günü olarak kutlandığını belirtti. Birleşmiş Milletler’in neden böyle bir karar aldıklarına değinen Başkan Kocamaz, “20. yüzyılda dünya nüfusu 4 kat, fosil yakıt tüketimi 14 kat artmış; doğal kaynakların insan ihtiyaçlarını karşılama kapasitesi ilk kez 1970’li yıların ortalarında aşılmıştır. Bunun doğal sonucu olarak, iklim değişikliği, hammadde ve enerji kaynaklarının tükenmesi, hava kirliliği, atık üretimi, biyolojik çeşitliliğin azalması, gıda güvenliği ve tabii ki su kıtlığı gibi küresel çevre sorunları ortaya çıkmıştır. Son verilere göre ülkemizin su potansiyeli 110 milyar metreküp civarındadır. Toplam nüfusumuzun 80 milyon olduğu düşünülürse, kişi başına bin 375 metreküp su düşmektedir. Mersin'imizin yeraltı ve yerüstü su potansiyeli ise yıllık 7.4 milyar metreküptür. İl nüfusumuzun 1 milyon 750 bin olduğu varsayıldığında kişi başına yılda 4 bin 228 metreküp su düşmektedir. Türkiye ortalaması üzerinde su varlığımız bulunsa da bunun sürdürülebilir olması için çok dikkatli olmamız gerektiği ortadadır” dedi.
“Yağmursuyu hizmetlerini daha kaliteli hale getireceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak halka kesintisiz su temini sağlamak amacıyla pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Kocamaz, “MESKİ hizmetlerinde kullandığımız araç sayısını 96’dan 488’e yükselterek daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeye başladık. Kentimizde suyu olmayan mahalle bırakmamak için 776 bin 69 metre yeni içme suyu hattı döşedik. 118 bin 593 metre içme suyu hattı yenilemesi yaptık. 20 adet su deposu inşa ettik. 73 adet sondaj kuyusu açtık. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı ‘Mersin İli Yağmursuyu Master Planı’ kapsamında yürütülecek kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla, çok şiddetli yağışların olumsuz etkileri en aza indirilecektir. 13 ilçenin yanı sıra ilçelerimizin merkez mahalleleri ile beldeden mahalle statüsüne geçen kırsal mahallelerini de kapsayan plan ile Mersin’imizin en büyük sorunlarından birini daha kökten çözeceğiz. Plan çerçevesinde yapacağımız fiziksel yatırımlar, kurumsal ve idari reformlar ile yağmursuyu hizmetlerini kaliteli ve sürdürülebilir hale getireceğiz. 3 yılda 37 bin 413 metre yağmur suyu drenaj hattı döşeyerek bu konudaki kararlılığımızı gösterdik” diye ifade etti.
Çevreye zarar vermeden hizmet…
Temiz su temini ve kullanılmış suların çevreye zarar vermeyecek şekilde hizmetler ürettiklerine değinen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak atık su kaynaklı çevre sorunlarını kaynağında önlemek için Anamur, Bozyazı, Erdemli Kargıpınarı, Mut, Silifke Atakent Atıksu Arıtma Tesislerimizi hizmete açtık. Erdemli Kızkalesi, Erdemli Limonlu-Kumkuyu, Mezitli Atıksu Arıtma Tesislerimizin inşasını başlattık. Aydıncık, Silifke-Taşucu, Erdemli-Tömük, Silifke-Mara, Çamlıyayla-Sebil Atıksu Arıtma Tesisi projelerimizi ise önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Çamlıbel Kıyı Tesisi” ve “Taşucu Kıyı Tesisi” projeleri çerçevesinde, denizi ve kıyıları temizlediklerini belirten Başkan Kocamaz, “İklim değişikliğinin caretta carettalar üzerindeki etkileri ve denizlerin korunması konularında 396 öğrencimizde farkındalık oluşturduk. Altyapıya yönelik bu hizmetlerimizin yanı sıra, verimli su kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 81 okulda 9 bin öğrencimize çevre bilinçlendirme eğitimleri verdik. Kırsalda tarımsal üretimle geçimini sağlayan çiftçilerimize de çeşitli eğitimler vererek, daha verimli ve kaliteli üretimin yolunu açtık” dedi.
Üreticiler bilinçleniyor
2015 ve 2016 yıllarında toplam 5 bin 438 üreticiye tarımsal konularda ve verimli su kullanımı konusunda bilinçlendirme yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Eğitimler sırasında ülkemizdeki su kaynaklarının yüzde 90’ının tarım sektöründe kullanıldığına dikkat çektik. Tarımsal sulamada klasik yöntem yerine neden ‘damlama sulama sistemi’ kullanılması gerektiğini; bu sistem ile yüzde 50 oranında ‘su tasarrufu’ sağlandığını ve daha fazla verim alındığını anlattık. Bahçe sulamasında mümkün olduğunca arıtılmış atık su ya da yağmur suyu kullanılmasını tavsiye ettik. Sulamanın günün en soğuk saatlerinde yapılması, rüzgârlı günlerde sulama yapılmaması konusunda uyarılarda bulunduk. Sulama miktar ve sıklığının bitki, arazi ve iklim özellikleri göz önünde bulundurularak ayarlanması gerektiği konusunda yönlendirme yaptık” şeklinde konuştu.
Su kaynakları sınırsız değildir
Su tasarrufunun insanla başlayıp, insanla bittiğinin vurgusunu yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında halkımıza ve öğrencilerimize su kıtlığı ile mücadele, su tasarrufu, suyun önemi, su kaynaklarının sınırsız olmadığı, su ve hijyen konularında bilinçlendirme yapıyoruz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan Mersin genelinde gerçekleştirdiğimiz ‘Su ve Atık Su Konulu Resim Yarışmasının Ödül Töreni’ de aynı amaca yöneliktir. İki kategoride düzenlediğimiz yarışmanın 5-8 yaş grubuna 308, 9-13 yaş grubuna 540 olmak üzere toplam 848 öğrencimiz katılım göstermiştir” diye ifade etti.
Konuşmaların ardından, Dünya Su Günü etkinliğinde Uzman Biyolog Nebii Şengezer suyun önemi ve su tasarrufu ile ilgili bir sunum yaparken, Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV)  Mersin İl Temsilcisi Mübare Ateş de teşekkür konuşma yaptı. İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ ise iletişim ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.
MESKİ Genel Müdürlüğünce ‘Su ve Atık Su’ konusunda düzenlenen resim yarışmasında öğrenciler iki ayrı kategoride yarıştı. Resim yarışmasına toplam 848 adet resim katılırken, dereceye giren resimler Ahmet Yeşil’in başkanlığındaki jüri üyeleri tarafından seçildi. Yarışmanın 05-08 yaş grubunda birincilik ödülünü Özel Mersin Doğa Okullarından Azra Çay alırken, ikinciliği Özel Mersin Doğa Okullarından Özer Atar, üçüncülüğü Özel Toros Okullarından Asya Asiloğlu aldı. Yarışmanın 09-13 yaş grubunda ise Akdeniz Fatih Ortaokulundan Arda Seven birinci olurken, Özel Mut Başarı Ortaokulundan Sudenaz Seyrek ikinci, Anamur Çeltikçi İlkokulundan Sena Kımırtı üçüncü oldu.
22 Mart Dünya Su Günü Su ve Atık Su konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.