Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı düzenlenen coşkulu törenle kutlandı.
Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı düzenlenen coşkulu törenle kutlandı. Mersin Tren Garı’nda gazilerden oluşan temsili milis kuvvetlerinin protokol üyeleri tarafından karşılanması ile başlayan tören, Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleşen kortej yürüyüşü ile devam etti.
Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törene Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, KKTC Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, milletvekilleri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, Mersin’de eğitim veren üniversite rektörleri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile devam eden tören İstiklal Marşının okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından Vali Su, Başkan Kocamaz ve Tuğamiral Gürbüz üstü açık cipe binerek tören alanındaki Mersinlileri selamladı. Katılımın yoğun olduğu ve öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu törende Başkan Kocamaz da bir konuşma yaptı.
“Bu kutsal mücadelede, kahramanlarımızın modern silahlara siper olacak çelik gibi yürekleri vardı”
Geçmişine nice kahramanlıklar sığdırmış bir neslin evlatları oldukları için şanslı olduklarını ve 3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunu omuz omuza, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde kutluyor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bir vatan düşünün, toprağına değen her bir tohumun bereketle filizlendiği, birçok kültür ve uygarlığa kucak açan, tarihe, insanlığa yön veren gücüyle yüzyıllara hükmeden. Bir millet düşünün, bu güzel vatanın düşmanlarca işgalinde, tüm gücüyle, canı pahasına mücadele eden ve tüm kayıplarına, tüm acılarına rağmen ‘vatan sağ olsun’ diyebilen. Ve bir mücadele düşünün, bir milletin kutsal saydığı vatanını korumak için, düşmana topyekûn meydan okuyan, büründüğü iman siperiyle, yıkılan bir imparatorluktan yepyeni bir cumhuriyet kuran. İşte tüm bu vatan, millet ve mücadele ruhu, Anadolu’nun kurtuluşuna, bir milletin yeniden uyanışına ve her şeye rağmen bir ulusun, birlik, beraberlik içinde oluşuna vesile olan kadim kavramlardır” dedi.
O yıllarda tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de işgal felaketinin yaşandığını ancak esareti ölüm sayan Mersin halkının milli mücadele ruhunu ortaya koyarak destansı bir kurtuluş mücadelesine imza attığını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde, vatanın her karış toprağında hareketlenen milli mücadele ruhu, Çukurova´da da can bulmuştur. Bu kutsal mücadelede, kahramanlarımızın ne modern silahları ne de tam teçhizatlı askerleri vardı. Lakin modern silahlara siper olacak çelik gibi yürekleri, tüm eksikleri telafi edecek vatan sevgileri vardı. İşte bu ruhla verilen mücadele neticesinde, 3 Ocak 1922, Mersin’in kurtuluşu olarak tarihe kazınırken, bize bu günleri kazandıran kahramanlarımız; Gülekli Hatice’yi, Molla Kerim’i, Gözneli Gök Mehmet’i ve Mirza Bey’i de bu toprakların evlatları olarak bizler de yüreğimize kazıdık. Bu güzel ülkede, bu muhteşem şehirde özgürce yaşıyorsak, kimi zaman Toroslara kimi zaman uçsuz bucaksız Akdeniz’e bakıp memleket havasını, huzurla içimize teneffüs edebiliyorsak bunu, kentimizin ölümsüz kahramanlarına borçluyuz” şeklinde konuştu.
“Değerlerimizin farkındayız ve özenle üzerine titriyoruz”
Konuşmasına şair Orhan Şaik Gökyay’ın ‘Bu Vatan Kimin’ şiiri ile devam eden Başkan Kocamaz, “Bu ülke, bu kent, bu coğrafyaya dair geçmiş de gelecek de bizim. Nasıl ki geçmişimizi bugün olduğu gibi sevgiyle, şerefle, gururla anıyorsak, geleceğimizi de aynı duygularla şekillendirmek 7’den 77’ye herkesin görevidir. İşgal kuvvetlerine karşı canını ortaya koyarak Mersin’in ebedî olarak Türk toprağı kalmasını sağlayan Kuvayı Milliyecilerin torunları olarak, tüm bu değerlerin farkındayız. Ve özenle üzerlerine titriyoruz. 17 Mart 1923’te ilimizi ziyaret eden Büyük Önderimizin, ‘Mersinliler! Mersin’e sahip çıkınız’ tavsiyesini, kutlu bir direktif olarak kabul ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, iman ederek ve altını çizerek söylüyorum. Türk milleti her türlü hile, fitne ve saldırıya cesaretle karşı koyarak bin yıllık vatanında yaşamaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti, vatanı ve milletiyle birlikte bölünmez bir bütün halinde sonsuza kadar yaşayacaktır” diye belirtti.
Kutlama programı Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi ile sona erdi.